Onze Lieve Vrouw van Guadalupe: waar adel en hoffelijkheid zich ontwikkelen

Door 

 

blank

Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe verscheen op 9 december 1531 aan de heilige Juan Diego (1474-1548, in 2002 heilig verklaard door paus Johannes Paulus II) op de heuvel Tepeyac, waar tegenwoordig de ‘Capilla del Cerrito’ staat.

Maria sprak Nahuatl

De Maagd en Moeder van God sprak in zijn eigen taal, het Nahuatl. De inheemse edelman was toen 57 jaar oud en al gedoopt. De derde en laatste verschijning vond plaats op 12 december van hetzelfde jaar. Als bewijs van de echtheid van de verschijning liet Onze Lieve Vrouw op wonderbaarlijke wijze haar beeltenis achter op de mantel (tilma) van de ziener. Verschillende recente wetenschappelijke ontdekkingen zijn gedaan op deze afbeelding.

Het gesprek van Maria met Juan Diego

Vandaag is het feest van Onze Lieve Vrouw van Guadalupe. In het boek van Edesia Aducci, Maria en haar glorieuze titels, kun je de dialoog lezen tussen Onze Lieve Vrouw en de ziener Juan Diego: “Bij de eerste verschijning richtte Onze Lieve Vrouw zich in de Mexicaanse taal tot Juan Diego: ‘Mijn zoon, die ik teder liefheb, als een klein en teer kind, waar ga je heen?’ Zijn antwoord: ‘Ik ga, mijn edele Vrouwe, naar de stad, naar de buurt van Tlaltelolco, om de heilige Mis te horen die voor ons wordt opgedragen door de dienaar van God en uw onderdaan.’”

Volg MOH op Telegram

Liefdevolle clementie

“Zij: ‘Weet, liefste zoon, dat ik de altijd maagd Maria ben, Moeder van de ware God, en het is mijn wens dat er op deze plaats een tempel voor mij wordt opgericht, van waaruit ik, als de vrome Moeder van jou en je medemensen, mijn liefdevolle clementie zal tonen en het medelijden dat ik heb met de naturen en degenen die mij liefhebben en zoeken; ik zal hun smeekbeden en verzoeken aanhoren, om hen troost en verlichting te geven.’”

‘Ik zal je verheffen’

“‘En opdat mijn wil zal worden uitgevoerd, moet je naar de stad Mexico gaan, naar het paleis van de bisschop die daar woont, tegen wie je zult zeggen dat ik je stuur en dat het mijn wil is dat je op deze plaats een tempel voor mij bouwt; je zult me vertellen wat je hebt gezien en gehoord; ik zal je bedanken voor wat je in dit opzicht voor mij doet, ik zal je aanzien geven en ik zal je verheffen’. Zijn antwoord: ‘Ik ga al, mijn meest nobele Vrouwe, om uw bevelen uit te voeren als uw nederige dienaar.’”

‘De bisschop geloofde mij niet’

“Tweede verschijning: Juan Diego keert dezelfde dag, in de namiddag, terug van het bisschoppelijk paleis. De Heilige Maagd wachtte hem op: ‘Mijn liefste koningin en meest verheven Vrouwe, ik heb gedaan wat u me opdroeg en, hoewel ik pas veel later met de bisschop kon spreken, heb ik hem uw boodschap verteld, zoals u me beval; hij luisterde vriendelijk en aandachtig naar me, maar uit zijn manier van doen en de vragen die hij me stelde, begreep ik dat hij me niet geloofde.’”

Bestel Synodeboek

‘Moge ik u niet ontstemd hebben’

“’Daarom vraag ik u om iemand de leiding te geven over deze (…) die respect waardig is. …) die het waard is gerespecteerd te worden en die geloofd kan worden, want u weet, mijn Vrouwe, (…) dat deze zaak waar u mij naartoe stuurt niet voor mij is weggelegd; vergeef me, mijn Koningin, voor mijn schaamteloosheid, als ik ben afgeweken van het respect dat u toekomt; moge ik uw verontwaardiging niet hebben verdiend en u niet hebben ontstemd met mijn antwoord.’”

Juan Diego is verhinderd

“De Heilige Maagd drong aan bij Juan Diego. Hij keert terug naar de bisschop en de prelaat eist een teken van de verschijning. De Indiaan keerde terug en Onze Lieve Vrouw zei hem de volgende dag terug te komen, naar dezelfde plek, en dat ze de wens van de bisschop zou vervullen; maar Juan Diego, die de priester moest roepen voor zijn oom die ernstig ziek was geworden, week af van de afgesproken route, er zeker van dat de Heilige Maagd hem niet zou zien.”

‘Morgen zal ik het doen’

“Maar toen verscheen Onze Lieve Vrouw aan hem op een andere plaats. ‘Waar ga je heen, mijn zoon, en waarom heb je deze weg genomen?’ Juan Diego: “Mijn geliefde Vrouwe, God beware u! Waar komt u vandaan? Hoe maakt u het? Schrik niet van wat ik u ga vertellen: een van uw dienaren, mijn oom, is ziek en ik ga snel naar de kerk in Tlaltelolco om een priester mee te nemen om hem de biecht af te nemen en te zalven, en als ik dat gedaan heb, kom ik terug naar deze plek om uw bevel op te volgen. Vergeef me, ik smeek u, mijn Vrouwe, en heb een beetje geduld, want morgen kom ik zonder mankeren terug.”

Bestel Fatima-rozenkrans

‘Je oom zal niet sterven’

“Haar antwoord: ‘Luister, mijn zoon, naar wat ik je ga zeggen: laat niets je deren, wees niet bang voor ziekte of een ander pijnlijk ongeluk. Ben ik niet hier, je Moeder? Sta je niet onder mijn bescherming en bescherming? Ben ik niet het leven en de gezondheid? Ben je niet in mijn boezem en in de mijne? Heb je nog iets anders nodig? Maak je geen zorgen over de ziekte van je oom, hij zal deze keer niet sterven en je kunt er zeker van zijn dat hij al genezen is’.”

Onze Lieve Vrouw verkiest deemoedigen

Er kunnen verschillende opmerkingen worden gemaakt over deze gebeurtenis. Ik denk dat de meest interessante daarvan degene is waar het minst op is gehamerd: Juan Diego’s houding ten opzichte van Onze Lieve Vrouw en zijn taalgebruik tegenover haar. Ik zeg dit omdat de andere aspecten van de vraag – namelijk dat Onze Lieve Vrouw graag verschijnt aan de deemoedigen, dat ze eenvoudige mensen uitzoekt om boodschappen te sturen naar de groten, dat ze kuise zielen uitzoekt om haar woordvoerders te zijn – in zoveel verschijningen naar voren zijn gebracht dat ik denk dat er geen bijzondere reden is om hier vanavond op te hameren.

Onwetend van eigen deugdzaamheid

Maar de taal en de houding van de Indiaan tegenover Onze Lieve Vrouw heeft een buitengewoon aroma. Ze behandelt hem als een zoon van een natie die aan het vergaan is, een Indiaan, een volk dat aan het verdwijnen is, maar hij is een zuivere ziel, een eenvoudige ziel. Dus behandelt ze hem met buitengewone genegenheid, bijna zoals ze een kind zou behandelen. We zien aan de ene kant de voorliefde die Onze Lieve Vrouw heeft voor grote, heldhaftige zielen, die historische prestaties leveren, maar aan de andere kant hoezeer ze houdt van alle vormen van schoonheid, alle vormen van deugdzaamheid, de liefde die ze ook heeft voor eenvoudige, kleine zielen, die helemaal naar haar toe gekeerd zijn en die onwetend zijn van hun eigen deugdzaamheid, hoe ze tot deze zielen spreekt met een heel bijzondere tederheid.

Bestel Sint-Jozefnoveenbrochure

Juan Diego: alle kwaliteiten van de ziel

Dan is er de houding van Juan Diego tegenover Onze Lieve Vrouw: hij spreekt haar aan als een echte hoveling, begroet Onze Lieve Vrouw, vraagt hoe het met haar gaat, of het goed met haar gaat… en nadat hij het mislukken van zijn missie heeft beschreven, gedraagt hij zich als een echte diplomaat en legt haar de menselijke reden van zijn mislukking uit. Tegelijkertijd drukt hij zijn verlangen uit om niet te schijnen, niet te schitteren. Je ziet alle kwaliteiten van de ziel die hierbij komen kijken. Het resultaat: Onze Lieve Vrouw waardeert zijn houding, glimlacht om het diplomatieke advies en accepteert het niet. Integendeel, ze eist dat hij terugkeert. Juan Diego, gehoorzaam, keert terug, want hij is niet lui, hij verzet zich niet tegen haar, hij is de zoon van gehoorzaamheid. Is hem dat opgedragen? Wil Onze Lieve Vrouw hem echt? Hij komt weer terug!

Edele manieren

Onze Lieve Vrouw heeft haar beeltenis afgebeeld op de mantel van Juan Diego, die stierf in de geur van heiligheid. Hier heb je een principe dat ik wil benadrukken: waar ware deugd bestaat, verschijnen delicatesse, hoffelijkheid en edele manieren. Aan de andere kant, waar de deugd sterft, verdwijnen nobele manieren, beleefdheid en hoffelijkheid… Juan Diego, omdat hij fijngevoeligheid van ziel heeft, weet hoe hij fijngevoeligheid van manieren moet hebben, en hij weet hoe hij Onze Lieve Vrouw met respect moet behandelen, met echte adel. Aan de andere kant, als hij geen delicate ziel had, kan hij misschien een edelman zijn, maar hij zou Onze Lieve Vrouw niet met echte adel behandelen.

Middeleeuwen essentiële periode

Wat weer het volgende bewijst: als de westerse beschaving goede manieren, adellijke behandeling, heerschappij, gewaden, aristocratische toon heeft ontwikkeld tot een punt dat geen enkele beschaving ooit heeft bereikt, dan komt dat omdat er een periode van Middeleeuwen was, waarin deze dingen ontstonden en zich bleven ontwikkelen, zelfs na het einde van dat tijdperk. Er was een tijd van hoge deugdzaamheid, van hoge vroomheid, toen zielen hongerig waren naar nobel gedrag, delicatesse en grootsheid. En aangezien gewoonten voortkomen uit het verlangen van goede of slechte zielen, is dit waar alle westerse hoffelijkheid uit voortkwam – in de heilige grond van christelijk Europa – en het was precies deze vroomheid en deugdzaamheid die de nakomelingen waren.

Bestel Wonderdadige Medaille

Egalitarisme bracht decadentie

Toen de Revolutie kwam en het spirituele leven van Europa verbrak, toen egalitaire principes hun intrede deden in de Europese geest, begon de decadentie onmiddellijk. Waarom? Omdat vanuit dit gezichtspunt Revolutie, egalitarisme, gebrek aan fijngevoeligheid en gebrek aan adellijke omgangsvormen volledig samenhangen. En geen enkele egalitair kan edelheid van manieren of fijngevoeligheid hebben. Zij die egalitair zijn, hebben het tegenovergestelde in zich: ze zijn egoïstisch, brutaal, ze neigen naar het regime van de massa, ze willen de verdiensten en kwaliteiten van anderen niet erkennen maar, integendeel, ze willen het hele sociale leven en alle menselijke interactie en dus alle omgang met zielen onderwerpen aan een harde, koude en onbeschofte gelijkheid.

Hollywood-stijl

Dus je hebt de daling van de aristocratische toon van Europa en de verschijning van dat monsterlijke ding dat de Hollywood-stijl is, wat juist egalitarisme en een gebrek aan verhevenheid in gedrag is. Maar je hebt ook, als een latere fase van de Revolutie, een totaal sovjet egalitarisme, sovjet wreedheid, wat het extreme tegenovergestelde is van die fijngevoeligheid die ontkiemde in de maagdelijke, bovennatuurlijke en zo delicate ziel van onze goede Juan Diego.

Moge OLV van Guadalupe voor ons bidden

Je kunt dus goed begrijpen in hoeverre hoffelijkheid en aristocratische toon kinderen zijn van de katholieke Kerk. Aan de andere kant zijn triviale, lage, egalitaire, ruwe manieren – juist – de vrucht van de Revolutie en de duivel. Dit was een commentaar op de manieren en de ziel van deze goede Juan Diego. Moge Onze Lieve Vrouw van Guadalupe voor ons bidden!

Dit artikel is overgenomen van pliniocorreadeoliveira.info en gebaseerd op een conference die prof. Plinio op 12 december 1966 heeft gehouden.

blank

Contato