Plinio Corręa de Oliveira

 

 

Egalitatea în toate: o manie şi nu o necesitate

 

 

Revista "Catolicismo", 1953-04

Bookmark and Share

În timp ce calul este abandonat ca mijloc de transport, el continuă să fie în vogă în sport. Călăreţii continuă să fie peste tot un obiectiv de real interes. Campionatele de fotbal şi box nu au distrus popularitatea jockey-ului. Într-adevăr, calităţile pe care ar trebui să le aibă un adevărat  călăreţ – îndrăzneală şi prudenţă, perspicacitate, prezenţă de spirit, agilitate, cunoaştere şi control perfect în şa – merită aclamarea publicului.

Aceste imagini ne arată trei călăreţi ce sar obstacole dificile. Sunt fotografii tipice ce se găsesc în cluburile ecvestre din întreaga lume. Este încântător să contempli dexteritatea, puterea şi eleganţa acestor trei călăreţi.

De fapt, nu sunt călăreţi, ci călăreţe. Elemente de distincţie din călăria franceză, felul lor de a călări, pe scurt toate luate împreună le dau o profundă aparenţă masculină.

Fără a intra în detalii, e bine să observăm cât de nenatural este pentru o femeie să arate ca un bărbat în orice circumstanţă. Este la fel de nenatural şi anormal ca atunci când un bărbat doreşte să arate ca o femeie. Această manie stranie de masculinizare a femeilor (fără a menţiona feminizarea bărbaţilor!) s-a infiltrat şi în breasla călăreţilor, cum deja s-a văzut în imagine. 

De unde vine această tendinţă? În fiecare caz, este lansat sub diverse pretexte: convenienţă, tendinţa de simplificare sau economie. În cazul călăriei, libertatea de mişcare şi siguranţa sunt, de obicei, scuzele folosite. Oricum, toate acestea sunt doar înşelăciuni...

  

În următoarea imagine avem un grup de călăreţe germane ce galopează încet într-un parc aristocratic. Stând pe şa într-o parte, ele călăresc cu distincţia unor adevărate doamne, ce nu sunt împiedicate în galopul lor în a avea viteza şi uşurinţa ,,călăreţelor Valkiriei”. Întreaga lor costumaţie arată graţia şi delicateţea unor doamne demne dintr-o naţiune civilizată. În plus nota sportivă, inseparabilă de ideea de călărie, nu este ştirbită în cele din urmă. (Cuvântul „sportiv” este folosit aici într-un sens bun, deşi discuţii despre aplicaţiile lui multiple şi suspecte ar cere un alt articol).


Home